Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ON

ondra.novacisko.cz

18. 5. 2010 7:56
Nevěřte politikům, když to svádí na spekulanty

Jak jsem psal níže, spekulant nemůže ze své vůle ovlivnt pohyb trhu. Pokud je trh stabilní a cena odpovídá hodnotě podkladové komodity, pak jakékoliv pokusy trh vychýlit končí obrovskými ztrátami pro spekulanta. Proto si to v tu dobu nikdo netroufne.

Spekulant však pozná, že trh je nestabilní a že cena neodpovídá hodnotě, pak trhem pohne, a ostatní účastníci trhu se velice rádi přidají.

Politici nadávají na spekulanty, ale zapomínají, že jsou to oni, kteří emitují dluhopisy a vlastně dodávají zboží na trh, které ale nemá hodnotu, jakou oni chtějí, aby mělo. Je to jako nářek zemědělce, že výkupní cena mléka je pod náklady, takže prodělává. Může za to stát? strana a vládá?

Spekulanti se na Řeckem příkladu dopustili jediného prohřešku.Odmítli koupit lenvé dluhopisy, zaplatily pouze ty drahé.Zlí spekulanti věru!

Něvěřte ani lidém, kteří chtějí Euro, ve jménu boje proti spekulantům s korunou. Není pravdou, hodnota koruny dlouhodobě odpovídá síle ekonomiky ČR. Exportéři si jí sami posílili.

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark V

18. 5. 2010 8:05
Re: Nevěřte politikům, když to svádí na spekulanty

Ale může - krátkodobě a pouze v nerovnovážném stavu trhu (ostatně vždy je na trhu nějaká malá bublina). Jak G. Soros devalvoval britskou libru? (a taky českou korunu) Krátkodobou spekulací.

0 0
možnosti
PK

repanak

18. 5. 2010 7:48
V podstatě - nic není nula nebo sto -

razíte teorii, že nebýt zlého státu, tak by spekulanti zajistili blaho ve společnosti.

Uvedu příklad z jiné branže. Pokud tady byla jakás takás konjunktura tak sem spekulanti ať legální nebo nelegální navezli desetitisíce cizinců, aby za rok jim stát platil za to aby odjely. Ale samozřejmě desetitisíce zůstanou se všemi převážně negativními důsledky, zejména když pro ně není dostatek práce. Děkuji pěkně za tyto "pozitivní" spekulace, i když si určitě někteří státní úředníci přišli na své. Finančníci mohou dnes rozehrát taková letadla a la Madoff.

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark V

18. 5. 2010 7:58
Re: V podstatě - nic není nula nebo sto -

To není o "zlém státu", to je o tom, že spekulanti nejsou "vyslanci ďáblovi" a jejich vliv je pouze krátkodobý. Silný, ale krátkodobý. Spekulanti nenastavují pravidla, tudíž nemají být viněni ze selhání pravidel.

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

18. 5. 2010 7:46
Spekulanti nejsou volové

Tak nejprve bych oddělil pojem spekulant od pojmu investor. To investoři jsou volové, protože jsou to zpravidla obyčejní lidi, kteří investují pomocí fondů, nebo přímým nákupem dluhopisů a akcií zkrze brokera. U fondů je situace lepší, protože fondy vetšinou spravuje spekulant.

Spekulanti nejsou volové, ba naopak, kolikrát jsou chytřejší, než politik, než ten, který trh ovlivňuje. Spekulant sám nemůže trh ovlivnit, nebo aspoň ne dlouhodobě. Už proto, že spekulace je rovnice s nulovým součtem. Tam kde jeden spekulant získá, druhý ztratí. Říká se, že 80% zisku na burze získa 20% spekulantů. Proto spekulantů není až tak tolik.

Ten problém je ve dvou věcech. Jednak, spoustu investorů spekulanty berou jako jazyček na vahách. Pak stačí, aby spekulant trhem pohnul a dojde k davové psychoze. Druhým problémem je, že politici neustále hledají vnějšího nepřítele. A protože nikdo neví, kdo jsou ti spekulanti, velice snadno se na ně hází neúspechy vládnutí.Kdo ale vytvořil trh dluhopisů.Spekulanti?

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark V

18. 5. 2010 7:51
Re: Spekulanti nejsou volové

Slyšel jsem dobrý příměr - ekonomie je psychologie aplikovaná skrze matematiku do reality. :-P

.

Jinak těch 20% spekulantů jsou ti, co vytváří trendy, co se na nich jedou vepředu. Ti vzadu, na chvostu, ti jim dělají stafáž a "pay the bill".

0 0
možnosti

rezjir rezjir

18. 5. 2010 7:35
Přesto že souhlasím s názorem

o pozitivní roli spekulantů, tak musím upozornit, že jejich existence představuje důsledek selhání trhů na rozdíl od podmínek dokonalé konkurnence, podobně jako existence státu. Na skutečně dokonalém trhu neexistují jiné informace než cenové. Tedy rozhodování účastníků trhu se výlučně řídí cenami, nikoliv exklusivně získanými informacemi mimo trh.

 Jinak řečeno, existence spekulantů a státu má stejnou matku i otce, jde o sourozence

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark V

18. 5. 2010 7:55
Re: Přesto že souhlasím s názorem

Dokonalá konkurence je teoretický model, pro zjednodušení. Dokonalá konkurence je prakticky nedosažitelná, protože neexistuje např. dokonalá informovanost (když už jsme u fin. trhů). Dokonalá konkurence je jako perpetuum mobile - každý o tom žvaní, ale nikdo to nikdy neviděl.

Čím se liší spekulant na měnových trzích od sázkaře Fortuny, který sází na fotbal?Téměř žádný - až na oblast zájmu. Jinak se chovají naprosto stejně.

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

18. 5. 2010 7:29
Dělíte spekulanty na dobré a špatné

ale jak se to pozná ?

0 0
možnosti
K

kaktusak

18. 5. 2010 2:14
Stát vždycky zasahoval do ekonomiky

Spekulanti mají se zásahy státu do ekonomiky počítat. Stejně jako v minulosti počítali se střídavým prosazováním a potlačováním otroctví, cel, s vojenskou likvidací zahraniční konkurence...

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.