Řidičák, ledviny a drogy - když nejde o spravedlnost

Prodával si trávu? Tak si zasloužíš být do konce života mrzákem! Neplatíš na děti? Tak si zasloužíš jezdit do konce života „sockou“!

Neplatíš alimenty? Přijdeš o řidičák! Nebo o diplom z angličtiny! Nebo o vysvědčení z deváté třídy! Nebo…

Poslední nápad ministra spravedlnosti je nesmyslný. Můj otec „na mě“ taky věčněvěku dlužil (možná i dluží), ale brát mu řidičák?

Jakou má souvislost „oprávnění k řízení motorových vozidel“ a placení výživného na vlastní děti? Absolutně žádnou, je to to samé, jako hledat souvislost mezi úrovní znalostí anglického jazyka a výživným. Představte si to:

Neplatíš alimenty? Sebereme ti diplom z angličtiny!

A ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, je zde ještě jeden podobný případ: patnáctiletý hoch byl zmlácen, a to takovým způsobem, že přišel o ledvinu.

Jde o svinstvo? Jde. Je to hnusné? Je. Je třeba potrestat viníky? Samozřejmě! Mění něco na situaci to, že ten hoch třeba prodával trávu? V žádném případě!

Po té, co vyšlo najevo, že ten kluk asi prodával marihuanu, se mnoho lidí pohoršilo: „Však on si to zasloužil, neměl to svinstvo prodávat!“

Promiňte, ale to, že něco někomu prodám s jeho dobrovolným souhlasem, nikoho neopravňuje k tomu, aby mě přizabil. Že je v tomto „obchodu“ vyšší pravděpodobnost „dostání přes držku“? Jasně. Ale když už se tak stane, jde stále o to samé ublížení na zdraví.

Jde přeci o to, že někdo někoho napadl. Viník je jasně identifikován – jde o útočníka. Kdyby ten kluk místo trávy prodával sendviče ve Fast-foodu nebo třeba dělal poradce v OVB, nic by to na situaci stále nezměnilo. Říkat opak je zvrácené a nechutné.

To, co mají oba případy společného, je „dvojí metr“: prodával si trávu? Tak si zasloužíš být do konce života mrzákem! Neplatíš na děti? Tak si zasloužíš jezdit do konce života „sockou“!

Chceme-li na těchto principech stavět platné právo, pak to znamená, že chceme naši legislativu vystavět na subjektivních předsudcích a měření „dvojím metrem“. Nejde o nic jiného, než o vrácení se do „temných“ dob minulých, do dob pálení čarodějnic či věznění názorových odpůrců.

Rozhodně však nejde o spravedlnost, o kterou by nám mělo jít především.

Článek vyšel původně na Devian.cz.

Autor: Lukáš Kubec | pondělí 14.5.2012 15:54 | karma článku: 20,93 | přečteno: 1123x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64