Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

sampis

4. 11. 2010 3:24
Zapomněl jste na jednu věc,

a to podíl na thu. Cílem nemusí být jen likvidace konkurence, ale urvání větší části trhu a to například vyvoláním pocitu, že "ti jsou přece nejlevnější".

0 0
možnosti
V

vmt

4. 11. 2010 4:19
Re: Zapomněl jste na jednu věc,

Toto je příklad myšlení opravdu jednoduchého jedince. Když někdo nakoupí zboží anebo službu od někoho kdo je "přece nejlevnější" , přitom dráž než od jiného, tak zbývá jen říci" Dobře mu tak.:-)

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 11. 2010 1:57
věc není tak jednoduchá

Neboť se při té uvažované houpačce - nižší ceny=konkurence odejde, zvýšení cen = pří jde jiná konkurence neuvažuje jedna důležitá položka a to je cena vstupu na trh. Kdybych použil uvedený příklad - u hypotetického prodejce mobilů je tahle cena skoro nulová.Prostě objedná u výrobce v zahraničí kamion mobilů a prodává je o pár stovek níž než konkurence. Kdyby chtěl ale konkurovat jako výrobce mobilů, tak cena je o vývoji nové značky mobilu plus stavba vlastní fabriky. Kdyby chtěl konkurovat jako operátor mobilů tak ta cena je vybudování celé nové mobilní sítě, což taky není za hubičku..To už se nové konkurenci skutečně nemusí dlouho vyplatit ani když zase ceny stoupají nahoru. Takže proto by (rozumný) stát neměl řešit dumpingové ceny při prodeji zboží (kde si může každý dovézt co chce), ale úměrně této ceně vstupu na trh.Protože pak dumping, po návratu cen nahoru znamená zmrazení vysokých cen nadlouho.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.