Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stará kára

2. 5. 2010 10:34
Něco vím o ERÚ. Proto k němu

ERÚ nereguluje (jak si mnozí - zřejmě i vy) myslí venu vlastní elektrické energie. Ta dělá necelou polovinu nákladů na dodávku elektřiny.

ERÚ reguluje ceny služeb, které nikdy konkurenci na trhu mít nemohou (nebo jen za cenu znásobení nákladů na ně). Jedná se o služby přenosové (nebo máte dojem, že má být několik přenosových sítí - to jsou ty dráty vvn a vn, kterými je naše země prošpikována - tedy že má být těch sítí několik, aby si trh mohl poradit?). Dále o služby distribuční (nebo máte dojem, že např, v Praze má být pět rozvodných sítí pěti splečností, aby si trh poradil?). Jedná se o dispečerské služby (zajišťující rovnováhu v síti - tady už ani dualita být nemůže).

Člověk by měl zvážit, zda zná dost na to, aby kritizoval.

0 0
možnosti

devian

2. 5. 2010 13:22
Re: Něco vím o ERÚ. Proto k němu

Dobrý den,

vím, že ERÚ nereguluje cenu vlastní elektrické energie.

Víte, jak vypadala energetika v USA před rokem 1897? Například v Chicagu bylo přes 40 energetických společností. Duality? Nikdo si jich nevšiml, nikdo se nad nimi nepodivoval, ba naopak - společnosti i když byla ostrá konkurence - spolupracovali. Výsledkem byla pro spotřebitele neustále menší cena, inovace a kvalita, což se o dnešní el. síti v USA říci nedá.

A kdy to skončilo? 1897 vzniká regulátor na úrovni města Chicaga (na nátlak pana Insulla, jehož společnost získala po vzniku regulátora monopol až do dnešní doby), 1907 regulátor na úrovni federální.

0 0
možnosti

rezjir

2. 5. 2010 4:03
Ano, proč vlastně neprivatizovat

Národní divadlo?

0 0
možnosti

Libri

2. 5. 2010 8:21
Re: Ano, proč vlastně neprivatizovat

když pominu údiv proč k textu článku dáváte tento přílepek, neb jsem si nevšiml, že by autor jmenoval jakoukoli kontroverzní privatizaci.  existuje mnohem více majetků u nichž je diskuse nad účelností prodeje nezbytná. ale když už jste zmínil národní divadlo, myslím že nikdo nepochybuje o jeho nepostradatelnosti pro českou veřejnost v době národního obrození, kdy hrozilo poněmčení a ztráta české kultury. je dnes doba a okolností podobná? ND je národní šperk, o tom žádná. ale proč apriori odmítat i jen myšlenku na zefektivnění hospodaření státu? kdo uvažuje ve schématech minulosti, není schopen překonat mantinely přítomnosti.

0 0
možnosti

Fanýs

2. 5. 2010 2:56
zbytečné úřady

Řešení je snadné. Zvolit stranu, která zbytečné úřady zruší.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS