Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hluboké kořeny kauzy Kaufland

Kaufland dostal pokutu za „zneužívání významné tržní síly na trhu“ - absurdnost této pokuty však poukazuje na mnohem závažnější kořeny celého problému: podobnými kroky totiž zabíjíme vlastní budoucnost.

Řetězec Kaufland dostal pokutu. Za co? Že by za prošlé maso? Nekvalitní potraviny? Krádeže? Ne.

Kaufland si s dodavateli domluvil lhůty splatnosti za dodávky, které byly delší, než 30 dní. Jak odběratel (Kaufland), tak dodavatelé s touto lhůtou souhlasili a Kaufland smluvené lhůty dodržoval.Tak za to dostal pokutu. Za placení za dodávky.

Přijde vám to absurdní? Mě rozhodně.

Antimonopolní úřad tvrdí, že Kaufland zneužívá svoji „významnou tržní sílu“. Dle Potravinářské komory jde o potvrzení existence „pokřivených dodavatelsko-odběratelských vztahů“.

Tržní síla

Kde se bere „tržní síla“ řetězce Kaufland?

Tržní síla je v podstatě obrazem zisku. Jak vzniká zisk? Tak, že někdo považuje vaše služby za užitečné a je ochoten za ně zaplatit – a vaše náklady jsou přitom nižší.

Zisk Kauflandu vznikl z dobrovolných rozhodnutí mnoha zákazníků. Není to černá magie a vyvolávání ďábla, co vytváří zisk, potažmo tržní sílu, ale úsudek odběratelů-zákazníků. Kaufland nabízí služby a nabízí je zjevně dobře. Proto má zisk. A proto má tržní sílu.

„Významná tržní síla“ je tak věcí obdivuhodnou, byla-li získána na trhu prostřednictvím dobrovolné směny. Proč? Protože je to známka toho, že mnoho lidí se dobrovolně rozhodlo, že z neuvěřitelné konkurence nekonečna statků a služeb je právě Kaufland tím nejlepším obchodem pro jejich peníze.

Kaufland si své tržby nemohl vynutit (jako například stát), nestál s pistolí v ruce u hlav svých zákazníků. Ne, Kaufland své zákazníky přesvědčil kvalitou a cenou svých služeb k tomu, aby k němudobrovolně přišli a dobrovolně u něj směnili své peníze.

Za svůj zisk nemůže Kaufland. Pokud se vám onen zisk nelíbí, stěžujte si na jeho zákazníky. Ti sami se rozhodli onen zisk vytvořit.

Reálné ceny

Jak to, že je Kaufland „tak dobrý“ v poskytování služeb, že dosahuje zisku? Jednou z metod, které Kaufland využívá, je domlouvání si s dodavateli delších dob splatnosti za dodávky.

Kaufland tak může odebírat i nominálně dražší produkty a prodávat je za nominálně nižší ceny, než ostatní řetězce – delší doby splatnosti totiž snižují reálnou cenu, čímž de facto dochází ke zvyšování reálného peněžního zisku.

Dodavatelé pak žijí ve světě „vyššího rizika“. Nemusí snižovat své nominální ceny – prodají produkty „stále za stejno“, jen na peníze čekají delší dobu. Nominální zisk je sice stejný, reálný je nižší.

Chtějí-li dodavatelé své peníze získávat dříve, není nic jednoduššího, než snížit reálné ceny– snížit ceny nominální či za stejné ceny dodávat kvalitnější produkty. Jinak řečeno, je prací dodavatelů zefektivnit produkci, být „lepší, než ti druzí“.

A kdo by na tom vydělal? Kdo jiný, než zákazník, tak, jako doposud. A skrze konkurenci my všichni ve své roli spotřebitele.

Úředničina a tvrdá práce

Kdo si mohl na Kaufland kvůli dobrovolně uzavřené dohodě stěžovat?

Mohl to být konkurenční obchodní řetězec nebo právě jeden z dodavatelů, který byl nespokojen s oněmi lhůtami splatnosti.

Pokud by stát do dobrovolně uzavřených dohod nezasahoval, pokud by zde neexistoval antimonopolní úřad, konkurenční obchodní řetězec by byl nucen zefektivňovat a zlepšovat tak své služby zákazníkům, aby mohl obstojně Kauflandu konkurovat.

Nespokojený dodavatel by pak mohl buď odmítnout s Kauflandem dále spolupracovat, a nebo by – pod tlakem konkurence, která by se ráda vtlačila na jeho místo v případě odchodu původního dodavatele – musel natolik zlepšit svoji nabídku (snížit nominální cenu či zvýšit kvalitu), aby si mohl vynutit kratší lhůty splatnosti či vyšší reálnou cenu.

Dnes je zde však pro konkurenci jednodušší řešení: řešení síly. Stačí zajít za úředníkem, který ze své pozice moci rozhodne o tom, že dobrovolně uzavřené dohody jsou špatné a Kaufland plácne přes prsty. Inovace, zefektivňování, to vše je náročné. Postěžovat si u státu je přeci snadnější. A bude to opět zákazník, kdo to zaplatí.

Chudáci zemědělci

Můžete namítnout, že „co chudáci zemědělci, kteří kvůli tlaku řetězců skončí a zvýší se tak nezaměstnanost?“

Musíme si uvědomit, že skutečný „spravedlivý svět“ není jenom o zisku, ale i o ztrátě. Zisk nás informuje o tom, že to, co děláme, děláme správně a užitečně – zdroje ve výsledku nespotřebováváme, ale vytváříme.

Ztráta zase o opaku – říká nám, že zdroji plýtváme a pokud se nezlepšíme, bude lepší dělat něco jiného.

Celý náš život je cestou balancování mezi ztrátou a ziskem, nejde přeci jen o peněžní vyjádření.

Pokud „naši“ zemědělci prostě nejsou schopni obstát v konkurenci a krachují, přičemž jiní zemědělci jsou schopní za dané ceny bez problému dodávat své zboží, znamená to jediné: naši zemědělci jsou v „zemědělcování“ horší, než jiní. Zdroji plýtvají, a pokud nejsou schopni fungovat efektivněji, bylo pro nás všechny mnohem výhodnější, kdyby dělali něco jiného.

Spousta lidí naříká nad lidmi, kteří tak mohou přijít o práci, nad zemědělci, kteří přijdou o své hospodářství, o „svůj život“.

Kdo se zastane budoucnosti?

Nikdo ale nenaříká nad těmi, kteří nezískají novou, třeba lepší práci, nikdo nenaříká nad těmi podnikateli, kteří nezačnou podnikat. Už nikdo se nezastává těch, jejichž sny se nenaplní, a to jen kvůli tomu, že jsme vzácné zdroje vynuceně blokovali v neproduktivních odvětvích.

Když jedno odvětví přirozeně umírá (jako u nás zemědělství), znamená to, že se uvolnily zdroje pro vznik nových odvětví. Když jedno přirozeně umírající odvětví držíme uměle naživu, zabíjíme tím novorozeně budoucnosti.

Proč – stejně jako dnes zemědělce – nehájí obránci minulosti koželuhy? Podkoní? Telefonní spojovatelky? Televizní hlasatele? Proč stejně tak nehájí tisíce dalších povolání, která dnes již nikdo nedělá – tedy o danou práci musel v minulosti někdo přijít?

Samozřejmě, zemědělec s padesátkou za sebou se bude již těžko přeučovat na IT technika. Ale jehoděti a vnuci jsou ti, kteří těmi IT techniky mohou být a kteří – díky konečné ztrátě svého otce či dědy – vidí, že zemědělství není to pravé pro ně.

Avšak ano, pro politiky je mnohem jednodušší hájit to, co je a likvidovat tím to, co by mohlo být.Populisté si vždy hledají nejsnazší cestu k moci. Zaplatí za to ti, jenž v budoucnu nebudou podnikat, jenž v budoucnu nebudou IT techniky s kvalitním životem, ale místo toho budou živořit na poli a žít z dotací.

Nespravedlivé dotace

Hájit protekcionismus nad českými zemědělci s tím, že EU dotace rozdává nespravedlivě, je absurdní. Problémem pak jsou samotné dotace od EU, nikoliv jejich velikost. Rozdávání dotací je vždy v nějakém směru nespravedlivé.

Ostatně, ať si EU ostatní země dotuje klidně více. Vadí vám, že nám ostatní země dotují potraviny a my se tak můžeme díky tomu věnovat jiné výrobě s větší přidanou hodnotou?Mně ne.

Zločin: vražda

Nejen, že samotná pokuta pro Kaufland je nesmyslná a je jen projevením se skutečně nekalé konkurence.

Jde zároveň o signál, že jakákoliv snaha o vytvoření lepší budoucnosti bude po zásluze potrestána, zatímco bratříčkování se se stáním úředníkem bude odměněna na úkor efektivnosti.

Všichni ti, jenž hájí dotace do nekonkurenceschopných odvětví, ti, jenž se snaží držet ochranu nad „tradiční výrobou“, ti, jenž hájí protekcionismus v jakékoliv podobě a do důsledku vzato ipolitici a úředníci, kteří vytvořili prostředí, kde Kaufland mohl dostat onu absurdní pokutu, by měli být obviněni z jasného zločinu – z vraždy. Z vraždy budoucnosti.

A kdo by měl dostat odškodnění? Všichni ti podnikatelé a zaměstnanci, kteří kvůli nim přišli o své příležitosti. Je však velká škoda, že se nikdy nemůžeme dozvědět, o koho přesně šlo.

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | pátek 22.7.2011 15:20 | karma článku: 21,01 | přečteno: 1440x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.