Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomazánkové ----- je symptom euronemoci

Pouze sovětům by se podařilo, že by doba kamenná skončila nedostatkem kamení. Sovětům a Evropské komisi…

Pomazánkové ----- prý nemůže být pomazánkovým ------. Rozhodly tak orgány EU. Není to však vše, čím se orgány EU v zemědělství zabývají. Platí dotace na chov nových krav i dotace na rušení chovů. Stejně tak se EU snaží řídit cenu cukru – aby byl o něco dražší, chudáci cukrovarníci aby měli co žrát. Rozděluje jednotlivým členským zemím kvóty, kolik cukru mohou vyprodukovat. Tu platí za zavření cukrovarů, tu zas za otevření cukrovarů. Cena cukru se však Evropské komisi vymkla z rukou, je příliš vysoká, protože cukru je nedostatek.

Už Milton Friedman řekl, že ekonomové toho nemusí umět mnoho, ale co umí zaručeně je vytváření nadbytků a přebytků – stačí nastavit cenové stropy či minimální ceny. Avšak ano, jistě u cukru nemůže za jeho nedostatek a rostoucí cenu Evropská komise. Jistě jsou za tím nějaké„objektivní příčiny.“

Ehm, to je centrální plánování par excellence.

Who plans for whom?

Odpovězme si na naprosto základní otázku: čím se liší tržní a socialistické hospodářství? Naprosto kardinální je zde otázka plánování.

V tržním hospodářství je každý svým vlastním plánovačem. Já plánuji pro sebe, vy plánujete pro sebe, oni plánují pro sebe… a tak dále. Co člověk, to jedinečný plán a jedinečná rozhodnutí. Tento systém můžeme nazvat „ekonomickou demokracií“, jak kdysi řekl jeden chytrý pán jménem Ludwig von Mises.

V ekonomickém socialismu je naopak vybrána nějaká elitní skupina, která plánuje pro všechny ostatní. Nehledě na potřeby, přání a individualitu, jeden plán vládne všem. Jedním tahem pera rozhodnete, zda-li třeba 5 milionů lidí bude mít k snídani rohlík či chleba, kolik bude stát cukr či jak bude několik desítek producentů nazývat své výrobky. Tento systém se obvykle nazývá centrálním plánováním, také ho však můžeme nazvat „ekonomickou oligarchií.“

Je jasné, že nikdo soudný nemůže současný stav v EU nazývat „tržním hospodářstvím.“

Onen plánovací rozdíl má zajímavé důsledky. V tržním hospodařství si totiž různé plány v mnoha oblastech konkurují, čímž se tříbí, vylepšují. V mnoha oblastech spolu lidé dobrovolně spolupracují, aby se dostali k různým cílům, čímž dochází k jakési „harmonizaci“ plánů. Ona dobrovolná spolupráce také tříbí samotné plány – jednoduše proto, že ke spolupráci nedojde, pokud nebude pro obě strany výhodná.

Takže v tržním hospodářství (v ekonomické demokracii) si koupíme pomazánkové máslo, budeme-li chtít pomazánkové máslo. Kdybychom nechtěli pomazánkové máslo (protože bychom zjistili, že to není máslo), a chtěli chtěli bychom třeba pomazánkový krém, koupili bychom si pomazánkový krém.

V ekonomickém socialismu ke konkurenci a dobrovolné spolupráci de facto nedochází – plány jedinců se netříbí, neharmonizují. Nemají totiž žádnou šanci na realizaci, jedinci se musí podřídit oligarchii, která jim svůj plán nakázala skrze stát.

Takže spolu musí spolupracovat lidé, kteří spolupracovat nechtějí a nemohou spolupracovat lidé, kteří tak činict chtějí. Například se někam musí dovážet uran zdarma, nebo někde musí zrušit hromada cukrovarů (kdybyste to nepoznali – první příklad je ze SSSR, druhý z EU).

Vzhledem k tomu, že v systému centrálního plánu nedochází k dobrovolným směnám, tak vlastně ani nevíme co je a co není efektivní. Efektivní je totiž to, co vzejde z dobrovolné směny, protože dobrovolná směna je výsledkem nějaké individuální (subjektivní) ekonomické kalkulace, do které každý jedinec vkládá své subjektivní proměnné. Teprve, když je subjektivní výsledek kalkulací všech účastníků směny „kladný“, směna se uskuteční (protože je pro všechny výhodná).

Tento proces v centrálním systému chybí – proto je centrálně řízený systém neefektivní. Teoreticky může centrální systém dosáhnout například stejné životní úrovně, jaké dosahuje systém tržní, avšak za podmínky nekonečných nákladů. Planetu tady však máme jenom jednu, čehož by si ale soudruzi všimli až moc pozdě. Například u ropy až ve chvíli, kdy zjistili, že už vlastně nic netěží – nebylo by co. Ceny by jim nic neřekly – pokud by nějaké existovaly, reflektovaly by jen náhlý myšlenkový záchvěv centrálního plánovače, nikoliv reálnou situaci na trhu.

Pouze sovětům by se podařilo, že by doba kamenná skončila nedostatkem kamení. Sovětům a Evropské komisi.

Takže v centrálně plánovaném hospodařství (ekonomické oligarchii) si koupíte maximálně tak „pomazánkové“, a to i přesto, že si budete chtít koupit pomazánkové máslo. A možná si ani nekoupíte, protože by nikdo nevěděl, že to koupit chcete.

Plán problém není, problémem je plánovač

Problémem skutečně není „plán“ sám o sobě. Každý plánujeme, i ten, kdo řekne, že nechce mít plán, si právě vytvořil plán.

Problémem je, „kdo“ má plánovat. Skupina vyvolených všem ostatním, či každý sám sobě? To je prvotní a fundamentální rozdíl mezi centrálně-plánovaným hospodářstvím a kapitalismem.

Různorodost a mnohost plánů je v kapitalismu vyžadována – je to hnací motor tržního systému, motor, který celý systém dělá právě tak efektivním.

V centrálním řízení je ona různorodost potlačována – je to konkurence vyvolených. Konkurence, která narušuje hlavní Plán, čímž narušuje celý centrální systém. Centrálně řízené hospodářství je tak neoddělitelně spjato s represí, násilím, vynucováním a potlačováním všech alternativ. Jednoduše proto, že konkurence celý systém jako takový boří.

V hospodářství jde o ideologii ekonomické oligarchie, v oblasti osobní svobody o ideologii unifikace –konkurence je problém, vše musí být stejné, jasně rozlišitelné, jednotné.

Ideologie unifikace je v EU nezvratně spjata s ideou integrace – integrovat se (spojit se) můžeme pouze tím, že vše bude všude stejné, že nebude konkurence. To je důvod hospodářského pokulhávání EU a její neefektivity. Snaha řídit trh s cukrem či direktivně nastavovat názvy statků nabízených na trhu jsou již jen jasné symptomy nemoci Evropské unie.

Od socialismu jsme se oklikou dostali zpět k socialismu.

P. S.: Jak říkáte margarínu?

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | úterý 3.5.2011 12:33 | karma článku: 26,21 | přečteno: 1334x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.