Právo nesečíst se

28. 03. 2011 15:12:40
V podstatě je jedno, proč sčítání odmítáme. Důvod není podstatný. Jediné, co je určující, je to, že sčítání odmítáme. V dobrovolném světě mám samozřejmě právo rozhodnout se, jaké statky a služby budu využívat. Ve světě násilí nikoliv.

Je to zde: sčítání lidu. Za vlastní peníze se máme sečíst, vyplnit do námi zaplacených formulářů co máme či nemáme. A pokud to neuděláme, bude stát za naše peníze vymáhat pokutu, trest. Stojí nám to za to?

To, že je sčítání samo o sobě celkem drahé (i v miliardové Číně bylo levnější) není v tuto chvíli podstatné. Podstatná je otázka jiná: máme či nemáme rádi násilí?

Říká se, že žijeme po „sametové revoluci“ ve svobodné zemi. Máme práva, která nám stát ochraňuje. Stát je tvořen námi – říkají, že máme demokracii, tedy že „my,“ lidé, vládneme.

Vládnu? Necítím to tak. Necítím, že bych žil v nějaké „svobodné demokracii.“ Pokud bych vládl, měl bych právo nesečíst se. Měl bych právo se svobodně rozhodnout bez hrozby trestu. Já bohužel toto právo nemám.

Ba co více – já nemám právo nevyužívat státních služeb. Stát neumožňuje stavět regulérní soukromé dálnice či zavádět regulérní soukromé školy – všichni se podřizují státní regulaci.

Ostatně, všechny tyto moderní „vymoženosti“, jako je silnice, škola a další nám prý stát laskavě zaštiťuje. Proto prý nás musí sečíst – aby věděl, jaké školy a které silnice má postavit a zavést.

To je stát tak neschopný, že nás potřebuje tak draze sčítat, aby nám mohl zajistit nějaké služby?

Probůh! Zajištění veškerých služeb a statků – výroba automobilu a jeho prodej, napsání knihy a její distribuce, to vše dohromady, celý trh statků a služeb jako takový je nesmírně složitý – zajišťuje nekonečné množství služeb a statků pro uspokojení de facto nekonečného množství potřeb. Takto složitý a monstrózní mechanismus nepotřebuje sčítání lidu.

Proč stát pro zajištění tak jednoduchých služeb (ve srovnání s celým „trhem trhů“) potřebuje sčítání lidu? Jak to dělají všichni ti podnikatelé, nabízející?

Racionální kalkulace za socialismu?

Stát je veskrze neschopný nám cokoliv nabídnout. Zástupci státu, kteří chtějí monopolně nabízet jakési služby proto, že prý pouze jejich pojetí je to „správné“ se dopouští fatální osudové domýšlivosti. Pokud potlačí jakoukoliv soukromou tržní konkurenci (jako například ve školství) a celé odvětví podřídí státnímu řízení, nebudou znát tržní ceny, které by vznikly při dobrovolné spolupráci.Pokud neznají tyto ceny, neví nic. Nemají žádné informace. Neví, kdo co chce, komu co dát a komu co nedat, kam investovat.

Vytrácí se konkurenční soutěž v odhadu budoucích cen.

Jediné, co mohou dělat, je plánovat do budoucna dané odvětví centrálně. Nahrazovat individuální plány lidí plánem vlastním. Plánovat nemohou dle cen – dle lidských preferencí – ale pouze zpětně, dle statistiky. Jinak řečeno: plánují budoucnost dle minulosti. Řídí auto pouze dle zpětného zrcátka.

Jinak řečeno, buď bude škol moc, nebo málo. Ať to bude jakkoliv, výsledek bude neefektivní – bude se plýtvat vzácnými a omezenými zdroji. Takže proč proti státnímu řízení nebrojí ekologové?

V současné době nemám právo nevyužívat nestátní služby v mnoha oblastech. Soukromé podnikání v pravém slova smyslu skoro neexistuje, protože téměř každá oblast podnikání se musí podřizovat státní zvůli. Nemám právo používat soukromé silnice. Nemám právo používat plně soukromé školy. Nemohu, stát to svojí mocí znemožnil. Nemám právo se rozhodnout tak, jak bych chtěl a jak bych to já považoval za efektivní. Nemám právo na vlastní úsudek. Již předem se určuje, co si mám vybrat.

Nemám právo rozhodovat o svém zdraví. Nemám právo rozhodovat o svém majetku. Nemám právo rozhodovat o výsledcích mé práce, o využití zisku z ceny mé práce. Dnes je moderní hájit menšiny – proč nikdo nehájí v politice jednotlivce? Jednotlivec, individuum, je přeci absolutní menšina! Menší, zranitelnější menšiny přeci není!

Kde si „stát“, zájmová skupina, obhájci sčítání, berou to právo rozhodovat o tom, co je správné a co ne? Kde sčítači berou tu drzost nás nutit pro uspokojení vlastní potřeby násilím, pohrůžkou pokuty? Kde zastánci sčítání berou tu drzost brát naše peníze a za ně nám vyhrožovat?

Svoboda či agrese?

V podstatě je jedno, proč sčítání odmítáme. Konkrétní důvod není podstatný. Jediné, co je určující, je to, že sčítání odmítáme. V dobrovolném světě mám samozřejmě právo rozhodnout se, jaké statky a služby budu využívat. Ve světě násilí nikoliv. V dobrovolném světě určuji já, jaký bude můj život. Určuji já, co chci či nechci. Ve světě násilí to za mne určuje agresor nehledě na mé tužby a potřeby. V dobrovolném světě mám právo se nesečíst. Ve světě násilí nikoliv.

Já bezdůvodné násilí odmítám. Pokud vy také, nemůžete logicky sčítání podporovat. Pokud násilí hájíte, budiž, sečtěte se. Ale prosím – prosím! – mne z toho vynechejte. Plánujte si pro sebe, já chci mít vlastní plán.

Finální volba je čistě na vás. Ale stejně tak nenuťte ostatní ke stejnému rozhodnutí násilím. A jaká že je otázka? Ta je jednoduchá:

Chcete o sobě rozhodovat sami, či za sebe chcete nechat rozhodovat agresory?

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | pondělí 28.3.2011 15:12 | karma článku: 17.40 | přečteno: 982x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2015 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1416
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...