Střední školy zabíjí ekonomii

8. 03. 2011 11:45:21
Střední školy jsou dnes největším problémem ekonomie. Okrádají ekonomii o ty největší lidské naděje, zatímco obor zanáší lidmi, kteří by se mnohem lépe mohli uplatnit jinde — lidmi, kteří ekonomii nikdy neporozumí. Není se ale co divit, když se podíváme na to, kdo tam vlastně ekonomii učí...

Posledních pár měsíců mne čím dál tím více mých známých a kamarádů žádá o „posezení nad ekonomií“ — zajímá je nějaký ekonomický problém, my se sejdeme a nad nějakou dobrou tekutinou ho probereme. Kamarádce jsem takhle pomohl vytvořit seminárku, která — pokud by se na ní ještě trochu zapracovalo — by se snadno mohla za pár let přetransformovat do bakalářské práce (například).

Nedávno jsem se takhle bavil s mým mladším kamarádem. Studuje třetím rokem na střední škole, zaměřením na ekonomii. Učí ho tam jedna dáma, které je mezi 40 a 50 lety. Tato dáma „učí“ i prý na Podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Mimochodem, ten kamarád je zajímavý člověk — když jsem ho před dvěma lety poznal, tvrdil o sobě, že je mladý komunista. Dnes je z něj celkem solidní liberál (v klasickém slova smyslu). No co, i Hayek byl v mládí příznivec fabiánského socialismu. Ale zpět k tématu.

Když jsem se s tím kamarádem bavil, vzpomněl jsem si na jednu otázku z jednoho vysokoškolského testu (první ročník). Někdo ji říkal na srazu lidí zajímajících se o Mises.cz. Otázka zní:

Počítačová obrazovka a Počítač jsou:

a) komplementy

b)komplementy a za těžko představitelných okolností substituty

Že je zde otázka s možnostmi napsána ve správném původním znění nezaručuji, je to volně „přeinterpretované“.

Jaká je správná odpověď?

Substituty a komplementy

Pro ty z vás, kteří již vědí, opakuji — jde o otázku z testu pro prvý ročník. Pro ty ostatní malé vysvětlení, co je to substitut a co je to komplement.

Zatímco substituty jsou statky, které se ve spotřebě navzájem nahrazují, komplementy jsou naopak statky, které se ve spotřebě doplňují.

- Robert Holman, Ekonomie (3. vydání)

Jinak řečeno, pokud mi je jedno, jestli budu psát propiskou či perem, budu-li si kupovat propisku či pero, jsou propiska a pero pro mne vzájemným substitutem.

No, a pokud chci jít třeba ven v jednom páru bot, levá a pravá bota jsou pro mne komplementy.

Jak je to s tou počítačovou obrazovkou a počítačem? Správná odpověď je za B. A to nejenom u tohoto příkladu, ale u každého dalšího. Obecně jsou všechny statky substituty i komplementy.Konkrétní rozlišení je totiž individuální — záleží na situaci a rozhodujícím se jedinci. Žádný statek není komplement či substitut sám o sobě.

To, že existují určité situační stereotypy (viz příklad s botou výše), tedy že lidé se mnohdy v určitých situacích rozhodují stejně (že levá a pravá bota jsou komplementy, když chceme jít ven v jednom páru bot) na věci nic nemění — každý takovýto „situační stereotyp“ je jedinečným aktem volby, kdy se rozhoduje člověk. Člověk nějaké věci hodnotí v nějaké určité situaci. Neříká nám to nic o vlastnostech dané věci, ale pouze o okolnostech dané situace!

Stereotypů kolem sebe máme mnoho, což ale neznamená, že jsou „železným zákonem“, který se nedá změnit. Co když přijde móda pravých bot? Co když se s pravou a levou botou dostaneme do jiné situace? Vše se rázem může změnit.

Úkolem ekonoma je právě se nad tyto stereotypy povznést. Člověk, který toto nedokáže, se nemůže nazývat ekonomem. Takový člověk bude totiž v ekonomii vždy uzavřen ve svých vlastních stereotypech, kdy nebude chápat, jak to, že ostatní volí a hodnotí jinak, nežli on sám. Nebude schopen hodnotově neutrálně popsat mechaniku lidského jednání, což je základním úkolem ekonomie.

Neschopnost vymanit se ze stereotypů u substitutů a komplementů značí neschopnost „myslet jako ekonom“. Jde o základní chybu, která má u člověka, který učí na vysoké a střední škole právě ekonomii, naprosto kolosální dopady. U takového člověka je tato chyba nepřípustná.

Jak myslíte, že ona učitelka mému kamarádovi odpověděla?

Samozřejmě, že jde zcela jistě vždy o komplementy. Pokud to ve vysokoškolském testu bylo jinak, měli to špatně.

Kamarád uvedl příklad — co když přijdu domů z práce, jsem naštvaný a chci něco rozmlátit? Pak pro mne mohou být obrazovka a počítač substituty.

Odpověď? Prý jde o „něco jiného“, co do ekonomie nepatří.

Střední školy ekonomii zabíjí

Dámy a pánové, takovíto odborníci učí budoucí ekonomy, podnikatele, firemní ekonomy. Drazí rodiče, i „toto“ učí vaše děti. Není to však nic moc výjimečného.

Středoškolská ekonomie se jen hemží mnoha „odborníky“, kteří do světa vypouští hlouposti kolosálních rozměrů. Kteří místo ekonomie v předmětu Ekonomie učí všechno možné, jen ne onu ekonomii. Kteří lidem, již by mohli být skvělými ekonomy, tento obor natolik znechutí, že celý obor do budoucna přichází o celé generace nadějí.

Tito „odborníci“ mnoho nadějných studentů od věnování se ekonomii odvrací a naopak do studia oboru vtahují stáda lidí, již v ekonomii vidí snadný předmět na našprtání nazpaměť. Nejen, že tím naprosto znehodnocují ekonomii jako takovou (inflace bezhodnotných titulovaných mozků), ale také tím znehodnocují všechny ostatní obory, které tak přichází o ty své naděje, které se ve vidině snadného titulu upíší ekonomii, které nikdy neporozumí.

Nejhorší však je, že tyto inflační mozky často také učí ekonomii další generace...

Já bych ty státní střední zrušil. A všechny!

Článek vyšel původně na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | úterý 8.3.2011 11:45 | karma článku: 12.12 | přečteno: 1228x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 201 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 137 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1416
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...