Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dosáhnout cílů odborářů?

Odborářští předáci chtějí reálná řešení reálných problémů. Skutečně? Jaká jsou ta řešení a proč je odboráři nechtějí?

Odboráři-lékaři neustále říkali, že růst platů není primární cíl jejich akce. Že hlavním cílem je upozornit na nehospodárnost a korupci ve zdravotnictví. Že chtějí hlavně s tímto „zatočit“.

Vím, jak těchto cílů dosáhnout. Onen postup je známý již docela dlouho. Je však otázkou, zda-li řešení těchto problémů odboráři skutečně chtějí, nebo zda-li je jejich „boj proti korupci ve zdravotnictví“ jen zástěrkou.

Pán a správce

Celý problém je vlastně jednoduchý — stát je neschopný pán (vlastník nemocnic) a tak si správci (vedení nemocnic) může dělat co chce. Třeba korupčit a hospodařit neefektivně. Díky neschopnosti státu vymáhat odpovědnost vedení nemocnic toto managementu velmi dobře prochází. V ekonomii se tomu říká problém pána a správce.

Každý by se měl přinejlepším specializovat na to, co mu jde nejlépe. Stát očividně není zrovna nejlepší v roli pána — není schopen vymáhat odpovědnost vedení nemocnic a celého státního zdravotního aparátu vůči svěřeným prostředkům.

Na trhu se celý problém řeší celkem jednoduše — firma s neschopnými pány, kde funguje management v prostředí morálního hazardu si zřejmě nepovede zrovna nejlépe. Hospodářské výsledky za moc stát nebudou, cena akcií (hodnota majetku pána) bude klesat.

Pán je poklesem cen akcií informován, že se něco nekalého děje v jeho firmě. Má v zásadě tři množnosti: může začít něco dělat, aby cena jeho akcií začala opět růst, může akcie prodat schopnějšímu pánovi, aby z akcií viděl alespoň něco, nebo vše může nechat být a nechat firmu zkrachovat. Je to ale vždy on, kdo nese přímé dopady a důsledky své neschopnosti (neprobíhásocializace ztrát).

Schopnější pán obvykle vyhází původní management, dosadí si důvěryhodnější (pro něj) vedení a je v jeho zájmu vyšetřit případnou minulou korupci, aby došlo k nějaké náhradě škod. Je v zájmu pána, aby rostla cena akcií. Jinak řečeno, na trhu, pokud firmu drží neschopný pán, je tento neschopný přirozeně vystřídán schopnějším, nebo onen neschopný nese všechny důsledky svého jednání. Odpovědnost je plně přenesena na majitele, který ji plně a efektivně vymáhá na vedení firmy. Korupce je obvykle o dost nižší, než ve státním sektoru.

Stát je neschopný pán. Z míry korupce je to očividné. Bylo by tedy logické nemocnice zprivatizovat, prodat je v akciích a nechat nové vlastníky, ať se se starým vedením vypořádá.

S privatizací nemocnic by začal fungovat trh pánů a správců, kde není místo pro korupci a neschopnost. Kde není místo pro socializaci ztrát.

Platová konkurence

Korupci a nehospodárnost jsme vyřešili. Co lékařské platy?

Pokud bychom nemocnice privatizovali, logicky se musíme zbavit státního tarifního systému platů. Otázku platů by musel řešit každý majitel nemocnice zvlášť.

Pokud je lékařů dnes skutečně málo, pokud skutečně v nemocnicích je třeba více lékařů, pak to znamená, že poptávka po lékařích je vyšší, než nabídka lékařů. Jinak řečeno, v soukromém sektoru by to vedlo k vyšším lékařským platům. Nebyli by všude stejné, což je právě ona výhoda. Pokud je lékařů málo a pokud všechny nemocnice nějaké lékaře potřebují, budou se o ně přetahovat — v platech, pracovním prostředí, vybavení, benefitech…

Ideální prostředí pro vyšší lékařské platy, ne?

Soukromé pojištění

Pokud by skutečně platy rostli a korupce by byla omezena, docházíme k mnohem efektivnějšímu systému fungování nemocnic. Není to skvělé? Není to právě to, po čem volají odboráři? No jasně, že jo!

Odkud ale nemocnice získávají peníze? Je to z plateb zdravotních pojišťoven.

Pokud by byla otázka výdajů pouze na odpovědnosti majitelů (tedy vedení) nemocnic, musíme jim dát odpovědnost i za otázku příjmů nemocnic. Jinak řečeno, musíme se zbavit úhradových vyhlášek a nechat nemocnice, ať individuálně s každou zdravotní pojišťovnou sami vyjednávají o platbách.

Co to ale znamená? Že mezi zdravotními pojišťovnami musí být konkurence. Trh zdravotních pojišťoven musí být volně přístupný jakékoliv konkurenci. Proč? No proto, aby zdravotní pojištění nebylo příliš drahé.

Aby mezi zdravotními pojišťovnami skutečně fungovala konkurence, musíme jim dát konkurenta největšího: nepojištěné. Jinak řečeno, pojištění nesmí být povinné ze zákona, ale musí být dobrovolnou záležitostí každého z nás.

Každá zdravotní pojišťovna by nás pak musela přesvědčit, proč vůbec ono pojištění máme mít. To je základ konkurence.

Jinak řečeno, nutně potřebujeme reformu zdravotního pojištění. Potřebujeme ze současné daně udělat skutečné pojištění.

Realita nebo zástěrka?

Když známe řešení všech problémů, když víme, „jak na to“ a jak uspokojit lékaře, je otázka, proč se ve skutečnosti toto řešení samotným odborářům nelíbí.

Odpověď je možná jednodušší, než se zdá. Privatizace nemocnic, otevření trhu se zdravotním pojištěním (a další) by totiž logicky vedlo k vytvoření konkurence mezi lékaři. Jejich komora je jejich cech.

Lékařská komora = málo lékařů. Málo lékařů = velká vyjednávací síla o platech. Velká vyjednávací síla o platech = velká prosazovací síla neschopných.

Neřešení současných problémů zdravotnictví nejvíce vyhovuje těm nejneschopnějším lékařům (z jakéhokoliv pohledu). To je možná důvod toho, proč odborářské špičky odmítají skutečná řešení.

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | neděle 20.2.2011 11:43 | karma článku: 23,27 | přečteno: 1847x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.