Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Socializace ztrát

Shodneme-li se na tom, že socializace ztrát a privatizace výnosů je věc navýsost špatná, musíme odmítnou činnost státu v mnoha oblastech našeho života. Stát nic jiného, než přenášet ztrátu na ty, kteří za ni nemohou, vlastně neumí.

Spousta lidí tvrdí, že banky je třeba regulovat/zestátnit/zastřelit/nevím co, protože jsme byli nuceni jim zaplatit vzniklé ztráty. Je to „privatizace zisků, socializace ztrát“, což je prý špatné a nemá to být. Já s nimi souhlasím. Jen bych privatizoval i ty ztráty, zatímco oni chtějí socializovat výnosy, ale to je vedlejší. Shodneme se na tom, že socializace ztrát je špatná.

Zdravotnictví, penze, korupce…

Co je to v principu ona socializace ztrát? No, někdo, pan Ztráta, naseká chyby, které pana Ztrátu (či jeho podnikání, třeba v bankovnictví) uvedou do mínusu. To je ona ztráta. Socializace je pak to, když za panem Ztrátou přijde pan Socialista z vlády, a ztrátu pana Ztráty pan Socialista zaplatí z kapes daňových poplatníku (zde reprezentovaných panem Platičem).

Jinak řečeno, za něčí chyby a neodpovědnost zaplatí nedobrovolně všichni ostatní, zbytek „společnosti“, zatímco onen pan Ztráta, ten, kdo chyboval, bude užívat výhod tohoto systému (privatizace zisku).

Mnozí zastánci regulací a státního dohledu toto vidí jako něco odporného a jako důvod toho, proč je státní dohled potřebný. Když se ale dle výše uvedené šablony začneme koukat na další transfery, začneme hledat další oblasti, kde jsou ztráty socializovány, hned jde dle nich o „něco jiného“ a hned to samé, co jinde kritizují, sami hájí.

Vemte si třeba povinné zdravotní pojištění, model fungující v ČR. Všichni musíme povinně platit určitou část ze svých příjmů na zdravotním „pojištění“ (dani), nehledě na to, jak odpovědně se svým zdravím nakládáme. Je to prý „solidární“. Kuřák a notorický alkoholik platí stejnou část, jako člověk žijící zdravě, nekuřák, nepiják. Člověk žijící zdravým životním stylem, pečující sám o sebe, je nucen ze svých peněz platit náklady na léčbu notorika a kuřáka, který tak požívá výhod systému, aniž by nesl odpovědnost v léčbě důsledků svého chování. Není to učebnicový příklad socializace ztrát a privatizace zisku?

Odpovědný a snaživý člověk, který si celý život spoří na své stáří je nucen přes státní penzijní systém zároveň platit na důchod i lidem, kteří třeba celý život poutráceli své peníze a žijí jen ze státních penzí. Odpovědný jedinec se musí omezit hned dvakrát — jednou, aby zajistil sebe, po druhé, aby zajistil ty neodpovědné. Ti neodpovědní se pak během svého života omezují jen jednou — aby zaplatili důchod jiným neodpovědným. Požívají výhod systému, důchod mají zajištěný a během aktivní části svého života se nemuseli omezovat. Není i toto učebnicový příklad socializace ztrát a privatizace zisků?

Socializace a privatizace — spolu na věčné časy a nikdy jinak

Je třeba si uvědomit, že všude, kde probíhá socializace ztrát, probíhá i privatizace zisku. Je to neoddělitelné, nemůže to být jinak. Nemohou být zároveň socializovány výnosy a ztráty.

Ziskem samotným je již samotná socializace ztrát. Pan Ztráta získává sám tím, že mu ostatní platí jeho ztráty. Privatizuje zisky ze socializace ztrát, protože socializací získává jen a pouze on — protože své ztráty nemusí platit. Minimálně ne nyní a ne najednou (či v dané výši).

Podobné je to i pokud socializujeme výnosy a privatizujeme ztráty. Socializací výnosů je například násilné zestátnění majetku (podniku), který vydělával (v případě, že prodělával, jde o socializaci ztrát, nikoliv zisku).  Pouze ten, kdo byl původním vlastníkem a jehož výnosy byli socializovány, nese onu ztrátu samotných výnosů. Ztráta tedy není socializována.

Co když je za zestátnění majetku nabízena náhrada? Pokud je majetek zestátňován a není tržně odkupován, je nutnost zestátnění znakem toho, že původní majitel by státu daný majetek na trhu prodat nechtěl. Pak je původní majitel ten, kdo nese ztrátu a „společnost“ ten, kdo nese výnosy. Pokud je náhrada vyšší, než případná tržní cena (aby se původní majitel podvolil nařízení státu), jde opět o socializaci ztrát a privatizaci výnosů.

Nelze socializovat či privatizovat ztráty a výnosy zároveň. Jakýkoliv „solidární“ státní systém, jakákoliv „státní“ záchrana soukromého podniku (například banky) a podobně je systém socializace ztrát a privatizace výnosů. Stát neumí dělat obojí najednou. Stát buď privatizuje výnosy a socializuje ztráty, nebo socializuje výnosy a privatizuje ztráty.

Jinak řečeno, jakýkoliv státní akt je přenesením ztrát na ty, kteří za ně ve výsledku nemohou.

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete i komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | středa 16.2.2011 11:55 | karma článku: 10,39 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.