Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O dovozu a vývozu — a taky Číně

Vývoz zemi pomáhá a dovoz zemi škodí. Čína bohatne, protože všechno vyrábí a vyváží. Nebo to je trochu jinak?

Číny se hromada lidí bojí. Dle nedávného průzkumu však investoři očekávají, že jí čeká do „několika“ let krize. Abychom tyto velké souvislosti ohledně velkého státu pochopili, musíme se kouknout na problematiku dovozu a vývozu a vše, co s ní souvisí. Napadle mne k Číně jistá paralela. Pravda však je, že základ k oné paralele mi dal Martin Pánek.

Obchodní bilance domácnosti

Představte si sami sebe ve vlastním bytě. Někdo musí namáhat představivost, někdo ne (šťastlivec). Když jdete do práce, vyvážíte ze svého území svoji pracovní sílu a lidský kapitál. Když jdete z práce, dovážíte peníze (kapitál). Lidé obvykle pracují za nějakým způsobem stanovenou mzdu. Je prakticky jedno, jak je ona mzda stanovena — pokaždé musíte prací strávit nějaký čas. Za onen strávený čas je vám ochotný někdo nějak zaplatit. Vaše práce je tedy nějak ceněna — vyvážíte práci o nějaké ceně. Přesněji řečeno: vyvážíte čas po hodinách za cenu 100 korun. Vyvážíte hodinu, dovážíte stovku.

Mezi námi chodí spousta lidí, kteří tvrdí, že je potřeba podporovat vývoz. Mezi nimi je pak skupina lidí, kteří říkají, že je třeba „zlevňovat“ měnu, aby se vyváželo co nejvíce.

Je to zajímavá úvaha. V našem příkladě by to vypadalo takto: očividně chcete více pracovat. Proto snížíte svoji cenu práce — přijdete za svým zaměstnavatelem a nabídnete mu, že budete pracovat za 50 korun za jednu hodinu. Váš šéf si nejdřív pomyslí, že jste se asi zbláznil. Následně se chopí příležitosti a s radostí vám na vaši nabídku kývne. Začne vás časově více zaměstnávat. Vyvážíte více práce, více hodin. Za každou hodinu však dovážíte méně. Abyste dovezli to samé, co dříve, musíte se více nadřít. To obvykle lidé nedělají rádi.

Najednou zjistíte, že i za 50 Kč/hodinu dovážíte málo. Rozhodnete se k radikálnímu kroku: rozdáte svoji práci zadarmo (skoro). Snížíte si mzdu na 1 Kč/hodinu!

Efekt je téměř okamžitý — práce máte nad hlavu, běháte sem a tam, o domov takřka nezavadíte. Abyste si vydělal to, co dříve, musíte pracovat dny i noci. Vám to ale nevadí. Vy jste spokojení! Vy chcete především vyvážet, protože tak je to správné!

Takovýmto lidem se říká „workoholici“. Počáteční nadšení z práce je ale časem nahrazeno zhroucením a nějakou dobu neschopností pracovat.

Globální workoholik

Takovým globálním workoholikem byla právě Čína. Svým „podhodnoceným Yuanem“ neškodila USA (jak tvrdil Barack Obama), ale spíše sama sobě.

Dochází jí dech, jako každému skutečnému workoholikovi. Doma ji začíná trápit inflace, staví mrtvá města pro nikoho (a nemá na jejich dostavení), šíří se malinvestice. Čínské století možná nastane, ale nezačne nyní. Začne až po krizi, která Čínu čeká.

Díky čemu tedy Čína tak zbohatla? Nebylo to díky vývozu, jak si může někdo myslet, ale díky dovozu. Díky čemu se stávají studenti chytřejší? Díky tomu, že chodí do školy, nebo díky tomu, že na té škole získávají znalosti? Do školy mohou chodit všichni — někdo protrpět daný čas, někdo studovat. Ten, kdo „protrpí“ nic nedováží — nevzdělává se. Dá se pak očekávat, že chytřejším bude ten student, který se skutečně vzdělává.

To, co předcházelo Čínskému růstu bylo otevření se světu. Čína nejdříve umožnila do země dovážet. Díky tomu se stala bohatou. Do Číny byli dovezeny technologie, továrny, výroby, znalosti. Díky tomu má vůbec co a za co vyvážet.

Co vás udělá bohatším? To, že budete chodit do práce ve dne v noci, nebo to, že z oné práce přinesete hodně peněz?

Zadarmo!

V USA se nyní pokouší zjevně srazit cenu USD. Nasvědčuje tomu jejich monetární politika. Prezident Obama říká, jak je „zachování růstu“ jeho mandátem. Sorry, pane prezidente, není to váš mandát. Jediné, čeho v USA Fed svojí politikou dosáhne, je o něco vyšší inflace a postavení základů pro další bubliny a krize.

Umělé snižování ceny výrobních faktorů pomocí státní moci je vždy kontraproduktivní. Rakouská teorie hospodářského cyklu se nedá naroubovat jen na peníze a kapitál, ale také na další výrobní faktory.

Berte článek s nadhledem, jde o zjednodušující přirovnání.


Článek vyšel původně na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | čtvrtek 3.2.2011 14:27 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.