Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sčítání lidu - nástroj diktatury

Blíží se sčítání lidu. Nedávno byla představena propagační videa, která mají lidi přesvědčit, že sčítání je věcí potřebnou. Avšak ne, není tomu tak.

Běžte do nejbližšího elektra a zeptejte se tam, podle čeho objednávají na sklad pračky a televize. Zajděte za vaším místním trafikantem a zeptejte se, podle čeho a kolik objednává cigaret, novin a tak dále.

Následně se jich zeptejte, jak jim v tom pomůže sčítání lidu, které se provádí jednou za deset let. Zřejmě vám řeknou, že je jim to k ničemu. Potřebná konkrétní data si zjistí sami, za své peníze. Nepotřebují k tomu vaše daně.

Komu je co do toho, kolik máte televizí, praček či soukromých letadel? Komu je co do toho, jaká je vaše náboženská víra, je-li vůbec nějaká?

Nikomu nic.

Eurodotace a dotace

Sečíst se prý musíme kvůli dotacím od EU. Aby prý EU věděla, na co a kam přerozdělit naše peníze.

Je tedy jasné, že sčítání lidu (domů a bytů) je relikt z dob diktatur a totalit, kdy státní plánovací komise či absolutní vládci ve větší či menší míře rozhodovali o rovnoměrném přerozdělení odejmutého bohatství, totiž bídy. Sčítání lidu není nástroj svobodného státu, kde žijí svobodní občané, kteří se svobodně rozhodují co, kde a jak nakupují, jak uspokojují své potřeby, jak jednají.

Pokud EU skutečně natolik nutně potřebuje sčítání lidu, je zcela jasné, že EU není svobodná organizace. Nežijeme ve svobodné federaci.

Pokud sčítání lidu potřebují podnikatelé, jak se nám v jednom spotu snaží namluvit viceprezident svazu průmyslu a dopravy, ať si oni podnikatelé reprezentativní průzkum zaplatí ze svého. Pokud oni podnikatelé skutečně potřebují tato data, je sčítání lidu jen dotací pro ony podnikatele, dotací, kterou opět zaplatíme my všichni ostatní.

Daň ze soukromí

Je vůbec nehorázné, že se sčítání lidu pořádá, ale ještě horší je to, že za neúčast je penalizace ve výši až 10 tisíc korun.

Jinak řečeno, za zachování vašeho soukromí, za to, že odmítáte dotace podnikatelům a centrálně-řídící tendence EU, za to, že odmítáte do nebe volající státní neefektivnost, kdy mnohá data stát již má, jen je není schopen sám u sebe posbírat, dostanete pokutu až deset tisíc korun.

Sčítání lidu je daní ze soukromí. Stejně jako daň z příjmu snižuje naše příjmy, daň ze soukromí snižuje naše soukromí — buď se necháš sečíst a prozradíš na sebe i barvu svých trenýrek (kalhotek), nebo zaplatíš. Jde o regulérní výpalné.

Jde o akt morálně hnusný a odsouzeníhodný. Nejde o nic jiného, než o relikt autoritářského státu, který si zaslouží nejvyšší opovržení. Jde o hnus, který je třeba odmítnout.

Principiálně vlastně platíme daně (necháme si sebrat peníze) na to, aby se uskutečňovali akce, za jejichž odmítnutí nás stát chce ještě jednou násilně pokutovat. To je absurdní!

Chudáci sociologové!

Setkal jsem se s argumentem, že sociologové ony data přeci potřebují, proto se musíme sečíst.

Promiňte, ale mne je skutečně jedno, co sociologové potřebují či ne. Sociologové jsou lidé jako každý jiný, nejsou privilegovanou skupinou. Nemají o nic větší právo na mé peníze odvedené na daních, než kdokoliv jiný, než třeba podnikatelé.

Je mi jedno, co sociologové potřebují. Pokud potřebují sčítání lidu, ať ho zorganizují, ať si ho zaplatí. Když za vyplnění formuláře nabídnou třeba 500 Kč či tisícovku (ze svého), věřím, že získají naprosto jasně reprezentativní vzorek obyvatelstva — většina lidí by jim formulář vyplnila.

Daň z hlavy

Sčítání lidu je ve svém peněžním vyjádření (pokutě za nevyplnění) de facto nejen daní ze soukromí, ale i daní z hlavy. Tou daní, která v roce 1990 přivedla k pádu M. Thatcherovou.

Spousta věcí, kterými je sčítání lidu hájeno, má mnohem levnější a jednodušší řešení — deregulace a trh. Školek bude dost, když deregulujeme školky a zrušíme státní roli v tomto odvětví. Stejně tak lze vyřešit problém s (ne)dostatkem nemocnic a dalších.

Sčítání je tak nástroj pro státní plánovací komise či pro absolutistické monarchy, kteří rozhodují o přerozdělení bohatství, kdy každý má stejné nic. Občan svobodného státu sčítání lidu nepotřebuje. Můj trafikant nepotřebuje vědět, kolik lidí žije v jeho ulici, natož zemi, aby nakoupil zásoby. Můj zaměstnavatel stejná data de facto také nepotřebuje, aby investoval — a když už ano, za tato data zaplatí svými penězi, nikoliv vašimi.

Nyní je tedy otázka, v jaké zemi žijeme. Jestli v relativně svobodné, nevím, proč sčítáme. Jestli však v nějaké formě diktatury, zcela chápu důležitost, jakou stát sčítání přičítá. Potřebuje přesně sečíst nepřesná čísla, aby nám daroval chudobu.

Já chci žít ve svobodné zemi. V jaké zemi chcete žít vy?

Článek vyšel původně na Devian.cz, kde jej můžete i komentovat.

Další články o sčítání lidu

Osudová domýšlivost sčítání lidu — Sčítání lidu je klasickou ukázkou osudové domýšlivosti. Prý Sčítání potřebujeme, aby stát stavěl byty, dával důchody, provozoval školky. Ale má toto stát vůbec dělat? Jaké jsou toho důsledky?

Zákonodárci, máte kuráž…? — Jste jen banda zbabělců, která se bojí, že kdyby nechala lidi rozhodovat o sobě samotných, zjistili by, že vás vlastně nikdo nepotřebuje. Abyste udržovali iluzi, že já si o svém důchodu nejsem schopen rozhodnout sám, pomalu tvrdíte, že bez svatého Sčítání bychom všichni umřeli v den odchodu do penze.

Autor: Lukáš Kubec | čtvrtek 27.1.2011 13:55 | karma článku: 47,53 | přečteno: 17464x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.