Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politický marketing zavedeného trhu

Když politici začnou mluvit o tom, že „zavedou trh“, měli bychom zbystřit. Děje se totiž něco zvláštního.

U sousedů Slováků se chystá velká věc – politici chtějí zavést trh. Od roku 2012 začne platit nový poštový zákon, který má „úplně liberalizovat“ poštovní trh a otevřít ho konkurenci.

Politici se plácají po ramenou: zavedli jsme trh! Yes, jsme prostě dobří. Celou krásnou fasádu však kazí jeden zásadní fakt, na který je (jen tak mimochodem) poukázáno na konci jednoho článku slovenského Sme.sk:

„Poštovému regulačnému úradu vzhľadom na rozšírenie jeho pôsobnosti a povinností v oblasti regulácie poštových služieb a štátneho dohľadu vzrastú výdavky najmä z dôvodu zvýšenia počtu zamestnancov.“

Je to krásná ukázka toho, co se děje, když politici „zavádí trh“. Oni totiž „zavedou trh“, ale běda, jak se jim ten „trh“ nebude líbit.

Zavedený trh

Trh se nedá „zavést“. Trh je prostředí dobrovolné spolupráce. Jakákoliv „donucená“ spolupráce vytváří prostředí, které by v „dobrovolnosti“ nebylo – vytváří vztahy, které by jinak nevznikly. Jakýkoliv regulovaný „trh“ tak zákonitě nemůže být „plně liberalizovaný“.

Trh vzniká sám o sobě, protože dobrovolná spolupráce vzniká pouze sama o sobě a nikoliv z něčího nařízení (pak je to spolupráce donucená). Pokud tedy stát „zavádí trh“, vytváří pouze nová regulační pravidla pro donucenou spolupráci někoho s někým. Takovýto „zavedený trh“ nemá s klasickým trhem nic společného.

Politický marketing

Politici zavedení trhu používají ve svém marketingu, chtějí-li oslovit „liberálnější“ voliče. „Zavedeme trh“, řeknou jim. Co jim však již neřeknou, je, že: „… to bude podle našich pravidel.“

Jak již bylo řečeno, slovenská změna u poskytování poštovních služeb je považována za „plnou liberalizaci trhu“ –jak to, že tedy poštovní regulační úřad má nové kompetence? Jak to, že musí nabírat nové zaměstnance? Jak to, že nastavuje parametry poskytovaných služeb? To je liberalizovaný trh? Ne, to je parodie.

Zavedený trh (například slovenských pošt) nemůže být efektivní. Slovenský regulační úřad například může nastavovat podmínky kvality, dostupnosti a pravidelnosti služeb včetně doby dodání. To je jako kdyby restauracím stát určoval jídelní lístek, gramáže jídel, otevírací dobu a dobu přípravy jídel.

Pár let bude proto zavedený trh „kvazifungovat“ – pak se stížnosti spotřebitelů obrátí na stát (regulační úřad) a politici využijí situace a „zachrání situaci“ tím, že onen „hrozný nefunkční volný trh“ nahradí nějakou novou „regulací“. Výsledkem bude ještě zregulovanější prostředí, než jaké bylo před „zavedením trhu“. V případě, že na začátku byl státní monopol (Slovenská pošta), na konci najdeme kartel či opět monopol.

Dokonalost finančnictví

Dokonalá ukázka „politického marketingu zavedeného trhu“ je finanční sektor.

Finanční sektor je jeden z nejzregulovanějších odvětví na světě. V současném systému centrálního bankovnictví nemůže jít nikdy o „liberální trh“, jde o skutečný „zavedený trh“.

Státní moc (politici) vytvořili systém centrálního bankovnictví. Centrální banka je absolutním monarchou finančního trhu.

Tato instituce (státní, svoji sílu získává ze státní moci) je po většinu doby své existence téměř mimo zájem většiny veřejnosti. V tichosti pracuje a ponechává většinu lidí v iluzi, že mezi bankami je skutečná „konkurence“, že ratingové agentury spolu soutěží, že jde přeci o jejich peníze a že tam funguje trh.

Ve chvíli, kdy kvůli regulaci finančního prostředí vznikne větší krize, politici najdou okamžitě viníky – to udělal ten zlý trh! To hnusné liberální prostředí! Fuj! Na to musí přijít regulace, nesmíme nechat ziskuchtivým bankám a spekulantům volné ruce!

On to skutečně udělal ten zlý trh – ale ten zlý trh, který právě politici zavedli. Ta „parodie na trh“, kterou právě oni řídí (či její řízení umožnili). Ta „parodie na trh“, kterou právě oni dovedli tam, kde je.

Velká část lidí jim to uvěří. Oni neviděli, jak byl finanční trh řízen, že nešlo o klasický trh, ale o „zavedený trh“. Onineviděli, že ke krizi nevedla neviditelná ruka trhu, ale jasná ruka politika.

Výsledkem je získání marketingových bodů pro politiky, kteří zavedený trh ještě více zregulují. Takový F. D. Roosevelt je dnes považován za jednoho z nejlepších prezidentů. Bohužel. Málokdo ví, že právě jeho práce vytvořila základy pro současnou krizi.

Deregulace? Přeregulace!

Pokud nevěříte mým slovům o přeregulaci finančního sektoru, koukněme se na tyto čísla:

Krize vznikla v USA. V USA — ve Washingtonu — je cosi, čemu se říká „federální registr“, je to seznam regulací v tamní ekonomice.

Mezi lety 1977 a 1980 za prezidenta Cartera, průměrný počet nových stran Federalního registru byl 72 844. Za Reagana to kleslo na 54 000. Za prvního Bushe vzrostl na 59 000. Za Clintona to vzrostlo na 71 000. Za druhého Bushe to bylo (a je) rekordních 75 000.

Počet zaměstnanců vládních regulačních úřadů vzrostlo ze 146 tisíc (1980) na 238 tisíc v roce 2007. To je růst o 63 %. Výdaje na regulaci bankovního a finančního sektoru mezi lety 1980 a 2007 se téměř ztrojnásobili — vzrostli z 725 milionů dollarů na 2.07 miliardy.

Vyšší fáze regulace

„Zavedený trh“ není ničím jiným, než jakousi dokonalejší formou státní regulace. Ono to stejně dobře nefunguje, ono to má stejné chyby, jen málokdo z toho však viní stát, protože jen málokdo si státu všimne. Proto může politikům – kteří umožňují řízení celého systému – poměrně dlouho přinášet politické body, když kritizují „amorálnost ziskuchtivých kapitalistů“. Hodně lidí jim na to totiž (bohužel) skočí.

Zavést trh není možné. Je to oxymóron. Jestliže stát něco zavádí, někoho k něčemu nutí. To však není klasický trh. „Zavedený trh“ je tak největší hrozbou pro dobrovolné obchodní prostředí.

Jediné, co skutečně pro naše dobro mohou politici udělat, je umožnit trhu fungovat efektivně – zbavit se všech forem regulace. Tedy i zavedených trhů, tedy i centrálních bank, tedy i poštovních regulačních úřadů…

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete i komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | pondělí 17.1.2011 0:40 | karma článku: 9,12 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.