Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sexuální deviace je soukromá záležitost – Máte slovo

Místní bloger František Matějka byl v pořadu Máte slovo, kde se diskutovalo o deviantech, jejich "léčbě", seznamech pedofilů a o detenčních ústavech. Můj pocit z pořadu a obsahu je značně rozpačitý.

V pořadu „Máte slovo“ ze dne 9. 12. 2010 se probíralo (mimo jiné), zda by měli být dostupné jakési „veřejné seznamy“ pedofilů či lidí, kteří spáchali trestný čin (se sexuálním podtextem) na dětech.

Můj názor je, že sexuální deviace je věcí soukromou. Je jedno, jestli jde o deviaci charakteru „pedofila“ či „sado-maso“ úchylky. Obecně řečeno, nějakou formou sexuální deviace ve větší či menší míře totiž „trpí“ každý.

Nikdo z nás neví, kolik existuje pedofilů, kteří dítěti nikdy nijak neublížili. Tito lidé jsou třeba i neškodní. Mohou to být třeba lidé, které si ceníme pro jejich kvalitu práce jako učitele. Není nijak šokujícím faktem, že pedofilové bývají vynikající učitelé, v sexuologických análech je to již poměrně dobře popsaný fakt.

Státní seznamy

Ministr Pospíšil ve zmíněném pořadu nastínil jakýsi chystaný seznam „nebezpečných osob“, který by pro své interní potřeby měla k dispozici policie.

Státní seznam je špatná věc. Nejde o to, že jde o seznam neveřejný. Jde o to, že daný seznam bude muset někdo spravovat, řídit, vést, a to i za mé peníze, ačkoliv já s daným seznamem nesouhlasím.

Je třeba si uvědomit, že hlavní „úlohou státu“ je chránit své občany. I pedofil je občanem státu a i jeho musí stát chránit. Stát je zde tak ve střetu zájmu a nikdy nebude schopen být v této věci „kvalitním poskytovatelem služeb.“ Je směšné představit si, že by si občan-pedofil platil z daní svůj vlastní hlídací seznam.

Nehledě na to, že jednotliví úředníci nemají odpovědnost za to, kdo se na seznam dostane a zdali tam je někdo neoprávněně.

Soukromé seznamy

Nemůžu však nikomu zakazovat vytváření „soukromého seznamu pedofilů“.

Je přeci hlavně záležitost a odpovědnost rodiče, jak bude chránit své děti. Nechť si rodiče sami platí svůj seznam pedofilů, pokud o něj mají zájem. Proti soukromému seznamu nemám žádné námitky – nemohu lidem zabraňovat v jeho vytváření, nemohu je za to trestat.

Jistě, je možné, že se na seznam dostane někdo, kdo tam vůbec nepatří. V tomto případě je však třeba si uvědomit, že každý má právo na ochranu svého soukromí. Pokud se někdo na „seznam pedofilů“ skutečně dostane neoprávněně, má poškozený plné právo na ochranu své osobnosti u soudu. Má plné právo ty, jež seznam spravují, zažalovat.

Správci seznamů by pak museli dokázat, že daná osoba skutečně pedofilem je. Správci registrů by tak měli plnou odpovědnost za relevanci seznamu a bylo by v jejich plném zájmu, aby tento registr byl pravdivý.

Bohatý pedofil

Ministr Pospíšil se proti myšlence soukromého seznamu postavil s tím, že „bohatý pedofil“ by si své vymazání ze seznamu zaplatil.

Neříkám, že se to nemůže stát, avšak tvrdím, že to samé se může stát i u státního registru. Korupce je ve státní správě naopak mnohem pravděpodobnější, než v soukromém sektoru.

Soukromý sektor je totiž motivován ziskem. Pokud by byl soukromý seznam placeným a pokud by se byť jen jednou zjistilo, že seznam byl zmanipulován, ztratili by jeho provozovatelé důvěryhodnost. Tento soukromý seznam by zbankrotoval, neb by přišli jiní, nezkorumpovaní provozovatelé s důvěryhodnějším seznamem.

Je to právě konkurence, která skutečně zajišťuje relevanci registrů. Ve státním sektoru však konkurence není – neexistuje jakákoliv „pojistka“ relevance seznamu.

Nehledě na to, že důvěryhodnost seznamu poškozuje jakákoliv úspěšná žaloba na ochranu osobnosti.

Policejní užití

Další velkou námitkou proti soukromým seznamům bylo to, že policie v případě spáchání trestného činu potřebuje rychle vytipovat v dané lokalitě pachatele.

Jistě, ale zde je třeba užít trochu ekonomické teorie. Je samozřejmé, že by vznikly soukromé seznamy specializované na určité lokality. Státní seznam, který by pokrýval celé území ČR není dostatečně pružný.

Kdo by rychleji zareagoval v případě přestěhování devianta? Kdo by rychleji zareagoval na žádost Policie ČR (obzvláště, šlo by o zisk)?

Jsem plně přesvědčen, že by to byl seznam soukromý, nikoliv státní.

Detenčí ústavy

Velkým tématem pořadu byli také detenční ústavy, tedy místa určená pro izolaci zvlášť nebezpečných deviantů.

Kapacita dnešních detenčních ústavů je dle ministra 200 osob, zatím je v nich osob 20. Po dvou letech fungování se kapacita využívá z jedné desetiny.

Nemám nic proti detenčním ústavům, ale jejich dnešní podoba je ukázkou mrhání a neefektivity, kterou všichni platíme. Soukromé detenční ústavy by poměr nabízených a požadovaných míst dokázali sladit mnohem lépe už z toho důvodu, že řízení, kde padne rozhodnutí o umístění do detenčního ústavu nějakou dobu trvá.

Paní primářka

Jedné osoby se v celém zmíněném pořadu musím zastat. František Matějka na ni v článku zde na blogu zaútočil – jde o pani primářku, která se 15 let sexuálními devianty zabývá.

Mnohem větší vážnost má u mne názor odbornice, než „kolegy“ blogera. Nehledě na to, že po té, co vyjmenovala své zkušenosti a výsledky – pokud ona říká, že to „všude jinde dělají špatně“, důvěřuju ji.

Nevím pak, proč ze svých daní platím ty neschopné. Myslím, že především na toto bychom se také měli zaměřit.

Před pár lety, když mi bylo asi 17, jsem již napsal jeden článek o pedofilech. Z něj si nyní vypůjčím dvě citace:

Společnost má ze sexuálních deviantů strach. To je to hlavní. Ale neumí, jako celek, s touto částí populace zacházet a jednat. – MUDr. Růžena Hajnová, věznice Kuřim.

Sexuální deviant je naprosto normální člověk, který v dětství neměl žádné výrazné potíže, měl průměrné množství kamarádů, v průběhu školní docházky neměl vůbec nebo maximálně jednou sníženou známku z chování, nijak výrazně se neodlišuje od ostatních vrstevníků a dalo by se tedy říci, že je to naprosto normální člověk, který se liší pouze tím, že trpí nějakou sexuální deviací. – Mgr. Milan Jirku, psycholog.

Viz článek Pedofil - zločinec nebo oběť?

Autor: Lukáš Kubec | pátek 10.12.2010 20:09 | karma článku: 14,06 | přečteno: 2146x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.