Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A komu dotujete nájem vy?

Regulovaný nájem — pomoc sociálně slabším, nebo jen dotace vyvoleným? Krok za krokem se pojďme kouknout na to, co dnešní podoba regulovaného nájemného způsobuje.

Vybrané regulované nájemné v ČR

Podívejme se na výše uvedený obrázek. Jsem z Prahy, žiji zde celý život. Před pár lety jsem se starší sestrou a matkou bydlel na Spořilově na Praze 4. Byt byl velký 55 m^2. Stejně velký regulovaný byt na pražských Vinohradech stojí cca 5 300 Kč. Náš byt na Spořilově — v mnohem méně lukrativní lokalitě — stál neregulovaný 9 000 Kč.

Jak je to možné? Proč byt v tak lukrativní lokalitě, jako jsou pražské Vinohrady, stojí tak málo již víme — je regulovaný. Proč ale stojí byt na pražském Spořilově o tolik více?

Obrázek 1: Standardní situace na trhu — nájemné. Osa X je množství, osa Y je cena

V ideálním světě plném hodných a milých lidí, jenž… No dobrá, nyní vážně: ve standardní situaci na trhu je určitá nabídka bytů a určitá poptávka bytů. Tedy máme tady paní Michaelu, matku samoživitelku s dvěma dětmi, která hledá levný byt. Nemusí být nikterak velký, aby si ho mohla dovolit. Má svoji osobní poptávku po bytech, které vyhovuje určitá nabídka bytů. Nalezne si byt, zaplatí za něj. V tu chvíli nabídka odpovídala její osobní poptávce.

Stejně jako paní Michaela také byty shání mnoho dalších lidí, každý z nich má „svoji“ poptávku po bytech, každému vyhovuje jiná nabídka bytů. Všechny tyto individuální nabídky a poptávky vytváří tržní nabídku a poptávku, kterou můžeme vidět na obrázku č. 1.

Pak se ale něco stane — stát se rozhodne regulovat cenu nájmu, nastaví maximální nájemné. Začne období regulace nájemného. Jak bude situace vypadat poté?

Obrázek 2: stát nastavil maximální cenu nájmu, začala regulace nájemného. Osa X je množství, osa Y cena

Cenový strop nám na 2. obrázku znázorňuje žlutá čára. Jak vidíme, cenový strop je pod cenou tržní (která je v místě, kde se protnou zelená nabídka a červená poptávka). Koukneme-li se na osu X, která znázorňuje množství, zjistíme, že mezi nabízeným a poptávaným množstvím je mezera. Je nabízeno méně bytů k pronájmu, než kolik je jich poptáváno — na trhu je nedostatek bytů.

Takže tady máme pana Alfonse, majitele jednoho domu ve městě. Má dvě možnosti: buď prostory v domě pronajímat jako byty, nebo je pronajmout jako kancelářské prostory. Co si vybere?

Lokalita je docela lukrativní. Město se rozvíjí, roste, přichází sem nové firmy, které investují. Stěhuje se sem i mnoho lidí z okolí, kteří shání bydlení. Cena nájmů tak roste, vyšší cena zapříčiňuje růst zisku majitelům domů a tak se staví další a další domy a byty…

Pan Alfons by se na standardním trhu (obrázek 1) možná rozhodl dům pronajímat pro bydlení — prostory jsou blízko centra, zřejmě by se sem nastěhovali vedoucí z firem, které v centru sídlí. Pan Alfons by jistě vydělal. Avšak jak jsme uvedli, stát (nebo město, to je jedno) nastavil maximální cenu na nájemné, to je tedy regulováno. Pan Alfons zjišťuje, že maximální cena je příliš nízko, na standardním trhu by vydělal více. A tak prostory pronajme na standardním, neregulovaném trhu s kancelářskými prostory.

Stejně tak developeři, kteří by jinak stavěli nové byty najednou zjistí, že regulovaná cena je příliš nízko. Stavět byty se nevyplácí, tak se prostě nestaví.

A paní Michaela? Protože je bytů málo, shání se těžce. Protože jsou levné, nikdo se nikam ani stěhovat nechce. Sežene byt? Nesežene.

Obrázek 3 — Osa X je množství, Osa Y je cena

Nedostatek bytů a nutnost dojíždění za prací odjinud (z míst, kde byty jsou) podvazuje rozvoj města. Investoři nestaví nové kanceláře, lidé nepřibývají, nová pracovní místa nevznikají. Stejná situace je i v celém státě.

Na vládu je činěn poměrně velký tlak. Mnoho lidí chce, aby s nedostatkem bytů něco udělali. Vláda tedy udělá: zruší regulaci nájemného na nové byty. Na staré ji ponechá.

Jistě, můžeme si říci, že teď již bude problém přeci zažehnán. Nové byty vyplní mezeru na trhu, bytů bude akorát, regulace starých bytů přeci nikomu neškodí. Nebo ne?

Koukněme se na obrázek 3, ten naznačuje situaci ve chvíli, kdy stát zruší regulaci. Nové byty nejsou, stále jsou jenom ty staré, regulované. Lidé při této ceně shánějí určité množství bytů. Toto množství bude ale postaveno pouze v případě, že cena bude mnohem vyšší — v případě, že cena bude na takové úrovni, kdy by protkala zelenou nabídku. Tak tomu ale není — zatím jsou pouze regulované byty!

Máme tady tři mladé lidi po škole — Sašu, Petra a Ondřeje. Každý z nich chce odejít od rodičů a bydlet. Každý z nich tak shání byt sám pro sebe, protože byty jsou přeci levné (regulované).

Matka samoživitelka Michaela, která výše byt nesehnala bydlí s babičkou v jejím bytě. Po uvolnění cen nových bytů se Michaela rozhodne, že se od babičky odstěhuje do vlastního, protože přeci konečně budou nové byty! A byty jsou levné (regulované), proč by to neudělala?

Poptávané množství bytů je ohromné.

Obrázek 4. Osa X je množství, osa Y je cena

V této situaci je poptávané množství bytů takové, které odpovídá ceně, kterou znázorňuje tmavě modrá úsečka. Ono poptávané množství bytů se postaví, avšak za mnohem vyšší, než případnou tržní cenu. Musíme si uvědomit, žeproblém není v ceně. Cena odpovídá realitě — lidé poptávají určité množství bytů, které se vyplatí postavit za určitou cenu. Problém je v poptávaném množství, které je větší, než jaké jsou reálné možnosti lidí, kteří by za standardní situace poptávali menší množství bytů, jejichž cena by byla také nižší, v reálných možnostech lidí.

Položme si otázku: proč je tedy tak velké poptávané množství bytů? Odpověď je jednoduchá: protože existuje výrazná část bytů, která je stále regulována.

Saša, Petr a Ondřej hledají byt každý zvlášť. Michaela se chce odstěhovat od babičky. Každý chce byt.

Developeři stavějí, pan Alfons začne nabízet drahé byty v centru. Rozjede se stavební mánie, boom — každý chce přeci byt, každý je za něj ochoten zaplatit!

Postaví se tedy množství bytů, které je poptáváno, avšak za cenu, kterou je ochoten akceptovat jen málokdo. Na bytovém trhu vznikne velmi zajímavý hybrid: přebytek i nedostatek bytů, který se nevyruší.

Obrázek 5. Osa X je množství, osa Y je cena.

Při ceně, kterou znázorňuje tmavě modrá čára se dá totiž efektivně nabízet pouze nabízené množství, které je na grafu znázorněno fialovou úsečkou. Všechny byty navíc jsou v této ceně přebytečné, téměř nikdo si je za tuto cenu nepronajme/nekoupí.

Poptávané množství bude neustále vysoké, dokud bude existovat velká skupina regulovaných bytů. Budou se tedy i dále stavět drahé přebytečné byty. Velká část z nich jsou však „špatné investice“, tedy budou předělány třeba na kanceláře, a nebo si je nikdy nikdo nekoupí/nepronajme, jen se v nich utopí peníze.

Například v Praze můžeme najít několik nových bytových komplexů se stovkami bytů, kde jich je po několika letech prodáno cca 20.

Regulace jako dotace

Ti, jenž přistoupí na vyšší cenu neregulovaných bytů tak de facto ve zvýšené ceně nájmu doplácí na sníženou cenu nájmů regulovaných bytů. Je to forma přerozdělování, je to dotace, která způsobuje nezdravý boom ve stavebnictví, růst špatných investic (malinvestice).

Je také dobré si povšimnou toho, že s tím, jak rostou regulované nájmy rostou i problémy stavebních společností a developerů. V posledních pár letech sice růst regulovaného nájemného vynahradil stát mnoha investicemi do infrastruktury, avšak s tím, jak udeřila současná krize a jak je třeba šetřit se ukazuje pravá síla bubliny ve stavebnictví, kterou způsobilo regulované nájemné.

Zrůdnost této dotace je o to vyšší, povšimneme-li si toho, kdo v regulovaných nájmech bydlí. Mnohdy sociálně slabší dotují bydlení například českým zákonodárcům — poslancům či senátorům. Regulované nájemné i v té formě, jaké zde existuje rozhodně není spravedlivé, není prospěšné, není pozitivní. Je to nástroj zrůdného přerozdělování, nástroj pro vytváření bublin, nástroj likvidace hospodářství, nástroj, pomocí něhož jsou vyhazovány peníze z okna.

Čím delší bude deregulace, tím horší bude výsledek. Deregulujme, co nejrychleji to půjde. Škody jsou už dnes příliš vysoké.

Bydlíte v neregulovaném? Tak komu dotujete nájem vy?

Článek vyšel původně na Devian.cz, kde je možné jej i komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | neděle 31.10.2010 21:41 | karma článku: 30,04 | přečteno: 2144x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.