Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhý set západní civilizace

Také jste slyšeli to známé — dnes již skoro všeobecně přijímané pořekadlo o tom, že ty „malé a zaostalé země“ téměř automaticky musí růst rychleji, než ty „velké a rozvinuté“? Pojďme se nad ním zamyslet… Nějak tomu prostě nevěřím.

Víte, co si myslím o stále opakovaném a všeobecně přijímaném rčení „chudé země přirozeně rostou rychleji“?

Dle mého názoru to celé vzniklo tak, že kdysi, v bohatých západních zemích potřebovali politici a „odborníci“ ospravedlnit dlouho trvající období pomalého růstu (relativně vzhledem k zaostalejším zemím) a místo toho, aby skutečně něco dělali (usnadnili podnikání, snížili daně a zastavili rozšiřování státu), tak si nechali „odborníky“ vytáhnout data ze statistik a porovnali je s daty jejich vlastních zemí (samozřejmě zcela bez kontextu).

Následně řekli, že zaostalým zemím stačí méně investic k tomu, aby rostly rychleji, než vyspělé země. Že je to přirozené. To je samozřejmé, 100 miliardová investice v USA a ta samá v Bangladéši má určitě v každé zemi jiný dopad na HDP, avšak celé toto tvrzení je jen půlkou pravdy.

Řekněme si nyní i tu druhou polovinu pravdy: čím výraznější dopad by měla velká investice na produkt země, tím obtížněji se daná investice do země shání. Proč?

Za prvé: Ohromné stomiliardové investice nerostou jen tak, jako třeba houby. Je jich málo. Jejich četnost je nepřímo úměrná jejich velikosti: čím vyšší je plánovaná investice, tím méně jich na světě právě je.

Za druhé: Dalším častým argumentem těch, kteří hájí výše zmíněné tvrzení je ten, že v nerozvinutých zemích je levná pracovní síla. Proto „přirozeně“ lákají větší investice.

To je opět jen polovina pravdy: levná pracovní síla totiž znamená drahý kapitál. Stroje se musí zdaleka dovézt, zaměstnanci se musí doučit i věci, které jsou jinde přirozené (například díky neexistenci vzdělání), je třeba vybudovat infrastrukturu. Často chybí kvalifikovaná pracovní síla, vedoucí pracovníci, které lze zajistit pouze z vyspělých zemí. Pro ty je třeba zajistit zázemí, ale také poskytnout plat odpovídající výši mzdy, za kterou pracují v zemi, ze které pochází.

Za třetí: bezpečnost. Proč třeba Pákistán v posledních pár letech nezískal moc soukromých investic? Odpověď je jednoduchá: za humny se válčí. Afghánistán svojí nestabilitou škodí zemím kolem, nehledě na to, že hlavně v poslední době člověk neví dne a hodiny, kdy se extrémistické hnutí Talibán ujme v Pákistánu moci.

Za čtvrté: Všechny země si konkurují. „Souboj“ o investici nevedou jen rozvinuté země, ale vzájemně o investice soupeří i ekonomicky slabé státy.

Mentalita druhého setu

Argumentů „proti“ nerozvinutým zemím by bylo jistě ještě mnoho, ale ty výše zmíněné prozatím stačí. Pojďme se ale nyní podívat na ty rozvinuté.

Na růst HDP rozvinutých zemí nemá jedna investice příliš velký vliv. To je pravda. Avšak všechny neduhy, které u nerozvinutých zemí způsobují větší obtíže při získání investice jsou u rozvinutých zemí de facto vyřešeny.

Rozvinuté země tak mají větší potenciál na získání většího množství investic.

Proč tedy „západ“ v růstu zaostává za chudými zeměmi? Nemůžeme se vymlouvat na to, že „oni“ mají menší HDP a proto rostou rychleji. Musíme si uvědomit, že každé naše špatné rozhodnutí může znamenat ztrátu investice u nás a získání investice u „nich“.

Chyby můžeme hledat jen a pouze u sebe.

Přirovnejme si to tak trochu k tenisu: máme za sebou první set. Prošli jsme průmyslovou revolucí, prožili jsme si dvě světové války a jednu válku studenou. „Zvítězili jsme“.

Kdo však vyhrál? Vyhrála především svoboda nad totalitou, trh nad centrálním řízením. A dnes? Relativní klid, kdy bychom si měli užívat získaných svobod a relativního bohatství.

Tento klid je ale zrádný — přichází tak zvaná mentalita druhého setu: západní civilizace je po vyhraném prvním setu uvolněná a spokojená. A začíná dělat chyby „soupeře“.

Naše „západní bohatství“ a vysoké platy nám zajistily levný kapitál. Avšak mnohé státní zásahy do cen (kdy mzda je cena) způsobily, že tato rovnováha pomalu přestala platit. A na západě začíná být drahá jak práce, tak kapitál. Investovat v západních ekonomikách je tak de facto nemožné.

Ve skutečnosti jediný klíč k úspěšnému rozvoji západních „vyspělých“ zemí leží jen a pouze v parlamentních lavicích. Je třeba začít využívat našich komparativních výhod (oproti nerozvinutým zemím, které je skutečně mnohdy využívají), a to dříve, než bude pozdě — a tím zaostalým světem se staneme my sami.

Vyvstává však otázka, kdy to bude, to „pozdě“. Jestli jsme svůj „druhý set“ již nepromeškali…

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde je možné ho i komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | neděle 22.8.2010 14:19 | karma článku: 9,61 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.